Ami a Kréta időszak végén a T-Rex volt, az a Jura időszakban az Allosaurus volt. 8.5 méter hosszú volt (kisebb mint a T-Rex), de sokkal karcsúbb annál, de a testalkata szinte megegyezett a későbbi, nagyobb unokatestvérével, bár igen csak távoli rokonságban álltak. Az Allosauridea család a Carcharodontosauridea és a Sinraptoridae családdal együtt a Carnosauria családba tartoznak.

 

Ezeknek a ragadozóknak nagy szemeik, hosszú és keskeny koponyájuk valamint hosszú combcsontjuk volt. Gyors és veszélyes ragadozók voltak, amelyek a nagy termetű növényevők vadászatára specializálódtak. A bordák körülölelték a tüdőt és a belső szerveket, ahogy a villacsont is. Az első allosaurus leleteket már az 1800-as évek elején 

megtalálhatták, de az akkoriban zajló csontháború miatt több néven is leírták őket. 1869-ben Ferdinand Vandiveer Hayden hozzájutott pár csonthoz a Morrison formációból. Ezeket kezdetben egy kihalt lófaj patáiként azonosította, de ezeket elküldte Joseph Leidynek, aki saját nemet alapított neki, Antrodemus néven.

 

Az Allosaurus nevet Othinel Charles Marsh adta a lénynek, miután 1877-ben a Morrison formációból előkerült pár töredékes lelet. Az Allosaurus név azt jelenti különös gyík, mivel eddig ilyen csontvázszerkezetet egy theropoda ragadozónál sem írtak le. 1883-ban 

megtalálták az első teljes Allosaurus csontvázat a Garden Parkban, M.P. Felch talált rá, de 1903-ban jöttek rá, hogy az eddigi legtökéletesebben fenn maradt theropodára bukkantak rá. Ezek után évekig tartott az Antrodomeus-Allosaurus vita, de végül az Allosaurus név győzött. A vitára a Cleveland-Loyde lelőhely tett pontot. 1960-ban. Több ezer csontot találtak a Utahi földben, amiből a többség az Allosaurushoz tartozott. Nem lehetett tudni, hogy a ragadozók hogy kerültek egy helyre, de lehetővé vállt a csontok tanulmányozása.

A következő mérföldkő a faj feltárásában "Nagy Al" megtalálása jelentette. 1991-ben fedezték fel a teljes csontvázát. A Késő Jura időszakban élt Al, egy fiatal, ivarérett hím volt. Eseménydús élete volt, 19 csontja eltört, ebből a jobb lábán csontvelőgyulladás jeleit találták. Valószínűleg ez okozta a halálát.

Az Allosaurus az egyik legjobban ismert theropoda dinoszaurusz. Szinte ismerjük az egyes egyedek élettörténetét. 22-28 évig éltek, a maximális méretüket pedig 15 évesen érték el, 10 éves korukban pedig ivarérettek voltak. Ez szintén a Cleveland-Loyd lelőhelyről tudták meg, ahol az egyik nőstény combjában megtalálták a medulális csontszövetet. Ez tette lehetővé a dinoszauruszoknál és a mai madaraknál a tojásrakáshoz szükséges kálcium termelését.

A testalkatuk is változott az évek során. A fiatalabb példányoknak a lába hosszabb volt, ami gyorsabb futást tett lehetővé, valószínűleg kisebb növényevőkre vagy fiatalabb állatokra pályáztak. A későbbiekben, ha elérték a maximális méretüket, akkor a lábak növekedése lelassult, megrövidültek, a térfogatuk szélesebb lett, hogy elbírják az állat súlyát. Innentől az Allosaurus rátért a nagyobb állatok lesből való leterítésére vagy a dögök evésére. A zsákmányát a földön akkoriban elterjedt sauropodák és stegosauriák adták. Amikre falkákban vadászhatott.

Amikor megtámadta a zsákmányt, kitátotta a száját, a nyakát hátrafeszítette, majd lecsapott, ezzel egy nagyobb darab húst kiszakítva a prédából, amivel a halálát okozta, bár vannak olyan elképzelések, hogy egyszerűen legelték a húst a növényevőkről. Odamentek, és leharaptak róluk egy darabot, ami begyógyult.

Bizarr.

Az elméletek szerint azért élhette meg annyi allosaurus az ivarérett kort, mert talán a falkák együtt nevelték az utódjaikat. Más elméletek szerint a mai krokodilokhoz hasonló agyfelépítésük miatt, talán megették a beteg társaikat, és nagyon agresszív lények voltak. Talán egy sokkal kezdetlegesebb fokán álltak a szociális létnek, mint a későbbi Tyrannosauruszok.

Az Allosaurus elterjedt ragadozó volt a Jura kori földön. Előfordult Észak Amerikában, Európában ( a mai Ibériai félszigeten), és Afrikában is. Az Allosaurus ahol csak létezett csúcsragadozó volt. Csupán két vetélytársa volt a Ceratosaurus és a Torvosaurus, de ezek a lények sokkal inkább kedvelték a folyam menti erdőségeket, míg az Allosaurus a szavannákon vadászott.

 

Az Allosaurus előbb szerepelt filmekben, mint a Tyrannosaurus. Feltűnt Arthur Conan Doyle regényében az Elveszett Világban, ahogy az abból készült 1925-ös némafilmben, ahogy a legújabb feldolgozásban is. Mellette feltűnik az 1969-es Tiltott völgyben, bár ebben a filmben egyfajta T-Rex-Allosaurus keveréket láthattunk. A Dinoszauruszok a Föld Uraiban többször is feltűnik. A második részben sok fejfájást okoz a fiatal Diplodocusoknak, az 5-dik epizódban pedig a sarki erdőkben vadászik egy törpe példány. Egy különkiadás pedig Nagy Al életével foglalkozik. 

 

Ezt a filmet hozom el nektek.:) Boldog karácsonyt, és eredményekben gazdag új évet kívánok nektek. Itt tekinthetitek meg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr453476380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása