Bármennyire meglepő, de a dinoszauruszok a földtörténeti középkorba elég késve érkeztek. Az első dinosauromorpha őshüllők a középső triász időszakban jelentek meg. Ezek a hüllők már kialakították a két lábon való járást, persze még ezek a lények távol állnak attól az uralomtól, ami a későbbiekben jut nekik.

 A triász időszak...

A Pangea egyre nyugattabra tolódott, az északnyugati részén pedig megnyílt a Tethys öböl. Ez az időszak sokkal melegebb éghajlatú volt. Az északi féltekét sivatagok uralták, míg a déli kontinenseket erdők takarták, gyakran előfordultak a hideg telek és a partvidékekre lecsapó monszun. Ez az időszak kedvezett a hüllők, köztük a melegvérű teremtmények elterjedésének.

Még kistermetű ragadozók  amelyek a archosauriák és a terapsidák árnyékában bújtak meg. Valószínű, hogy a mai Dél-Amerika területén jelentek meg az első képviselőik. Két fajt ismerünk lagerpeton és a lagosuchus... Ezek képesek voltak két lábon szaladni, de általában négy lábon haladtak.

 

 

Olyan hatalmas növényevőkkel osztották meg az életterüket mint a dinodontosaurus, de ezen a területen gyakoriak voltak az emlősszerű cyodontok, mint a massetognathus, de a domináns ragadozók akkor is az archosauruszok voltak, mint például a gracilischus vagy a luperoschus.

Az első dinoszauruszok a felső triász időszak karni szakaszában jelentek meg. Ezekben az időkben még mindig a crutosaurus őshüllők voltak uralmon. Minden növényevő és húsevő fülkét  betöltöttek a szárazföldön, mint a postosuchus. Az óceánokat ez időtájt kezdték el meghódítani az Ichtyosauruszok, a folyókat pedig még mindig a temnospolyd kétéltűek uralták. A mai Texas területén pedig megjelent az első emlős az adelobasileus

Az első dinoszauruszok egyike az eoraptor volt. 1 méter hosszú volt, és már teljesen két lábon járt és futott, valamint közös őse a sauropodamorph és theropoda dinoszauruszoknak. Argentínában bukkantak rá, valószínűsíthető, hogy ez a vidék volt a dinoszauruszok úgymond "őshazája".

Az első theropoda a herrerasaurus volt. Ezt az állatot már gondolhatjuk úgy, mint a húsevő dinoszauruszok egyfajta prototípusát. A következő pedig a Staurikosaurus, ez sokkal kisebb volt, valószínűleg nem kevésbé vérengző...

Az első prosauropodák is ezen a vidéken jelentek meg. Ezek a később megjelent sauropodák rokonai vagy ősei voltak. Két lábon jártak, a nyakuk hosszú volt. Az egyik első képviselőjük az uyanosaurus még csak két méter hosszú és 80 centiméter magas volt, a mai Dél Brazíliában élt. Az első madármedencéjű őshüllő, a pisanosaurus pedig Argentínában jelent meg. Az a tájék akkoriban fenyőerdőkkel volt borított, a talajt páfrányok fedték, de a táj egészen a mai Európáig ilyen volt.

Ebben az időszakban még megvolt a Pangea, az őskontinens.

 

A dinoszauruszok ezt használták ki, hogy elvándoroljanak Dél-Amerikából. A norian időszakban a coelphysis  volt a leggyorsabban futó ragadozó, falkákban vadászott, valószínűleg a vidék egyik csúcsragadozója lehetett.

A mai Közép Európában pedig a liliensternus nevű theropoda vadászott, ami a coelophysis egy rokona volt, bár vele ellentétben sokkal dúsabb növényzetű környezethez szokott.

Szintén ezen a területen élt a plateosaurus. Ez a prosauropoda már 10 méter hosszú volt és két méter magas. Valószínűleg az első, igazán nagytermetű dinoszaurusz faj. Kisebb mint a később megjelenő óriások, de szép kezdeményezés...

Ez idő tájban jelentek meg az első pterosauruszok. Az eudimorphodon már halevő életmódra rendezkedett be, ahogy a peteinosaurus és a preondactylus, ezek mind Európa partjain éltek, a méretük pedig akkora volt mint a mai vízi madaraké.

 

A következő időszak a rhateian...

Ekkor már elterjedtek voltak a dinoszauruszok, valamint az emlősök is megkezdték a térhódításukat. Ezt az időszakot a triász-jura kihalás zárta le. Kihaltak az emlősszerű hüllök és az acrosauruszok nagy része. A következő időszakban a jurában pedig a dinoszauruszok kezdték meg hódító útjukat...


A Pangea darabokra töredezett. Két részre szakadt. Laurázsiára és Gondwanára, majd ezek is megkezdték a további darabokra való töredezést.

Dél Afrikában elterjedtek az első madármedencéjű őshüllők, mint például a heterodontosaurus vagy az abrictosaurus. Ezek még kistermetü növényevők voltak, de kellően sikeres csoport volt.

Érdekesség, hogy ezeknél a lényeknél már megjelentek a késői hadrosauriáknak a jellegzeteségei.Az első páncélos madármedencéjű pedig a scelidosaurus volt. Ez négy méter hosszú, a testét páncél és tüskék borították. Észak-Amerika Anglia és Kína területén élt, a táplálékát. Valószínűleg a stegosaurideák és az ankylosaurideák közös őse volt.

Ennek őse volt a sculettosaurus, ez egy két lábon járó, páncélos dinoszauruszféle volt, 1 méter hosszú volt és 50 centiméter magas.

A ragadozóknak persze kedvezett az újfajta, nagy termetű növényevők elterjedése. Ez idő tájt sokkal nagyobbra nőttek. Az egyik ilyen a dilophosaurus volt, hat méter hosszú, a feje tetején pedig egy taréj. Valószínűleg ez időtájt csúcsragadozó volt.

A coelophysis rokona volt a sarcosaurus, ami a később megjelenő ceratosaurus rokona vagy őse lehet.


A Saltirosaurus azonban mind a két fajt túlszárnyalta méretben. Ez az állat a mai Olaszország területén élt, a becslések szerint 8 méter hosszú volt és 4 méter magas, valamint az Allosaurusra hasonlított.

Az óriási ragadozók miatt a növényevőknek is hatalmassá kellett válni. A triász időszaki száraz időjárást lassan felváltotta a nedvesebb, ami a hatalmas fenyőerdők előretörését eredményezte. Az első sauropodák ekkoriban jelentek meg. Néhányuk igazán impozáns látványt nyújtott. 18 méter hosszú volt, és 5 méter magas. Valószínűleg a későbbi sauropodák prototípusa mivel a csigolyái még nem voltak üregesek...

A következő pár millió évben az ehhez hasonló dinoszauruszok fogják meghatározni bolygónk arculatát... A következő időszak az óriások kora lesz...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr24592528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása