A Hateg sziget dinoszauruszai

2011.10.09. 09:47

 A történetünk 1895-ben kezdődött Szentpéterfalván. Az ifjabb Nopcsa Ferenc, húga birtokán hatalmas állatok csontjait találta meg. Később ezeket bemutatta Bécsben Eduard Suessnek. Nopcsa megkérdezte a híres geológustól, hogy mit csináljon a leletekel. Suess ezt válaszolta: Írja le.

Az ifjú Nopcsának nem voltak meg a szükséges anatómiai ismeretei, de erre a kérdésére is csak egy szűkszavú választ kapott:

Tanulja meg.

1899-ben bemutatta az Erdélyi dinoszauruszokról szóló értekezését, amit két másik követett, ezek nagyon népszerűek lettek, és felfedték egy őskori sziget, egyedülálló állatvilágát.

Erdély a Kréta korban egy sziget volt a Tethys óceánban. Az itt élő dinoszauruszok kis méretűek voltak a szigeten lévő korlátozott erőforrások miatt /mint a már kihalt máltai vízilovak és elefántok, vagy a Flores szigeteki Hobbit/. A szigeteken monszun éghajlat uralkodott, gazdag növénytakaró alakult ki. Ez pedig lehetővé tette, hogy a szigeten új dinoszauruszfajok alakuljanak ki.

Ezen a szigeten élt a Magyarosaurus. Ez az állat egy Titanosaurusféle volt, de a nevével ellentétben csak embernagyságú volt, valószínűleg az aljnövényzetet legelte, a rokonaival ellentétben. Talán a hosszú nyak feleslegessé vállt neki.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Magyarosaurussal együtt élt itt a Rhabodon is. Ez az állat egy Ornithischia volt, a kutatók nem tudják hogy a hypsodonták vagy az iguanodonok közé sorolják, mostanában az a nézet terjedt el, hogy talán hiányzó láncszem. Szerte az Európai szigetvilágban elterjedt volt. Csak ezen a helyen élt a Telmatosaurus, ami egy törpe hadrosauria volt. 5 méter hosszú volt és fél tonna volt a tömege. A Zalmonex a rhabodon rokona volt, de azzal ellentétben teljes egészében két lábon járt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A Struthiosaurus egy nodosaurus volt, a szigeten a Struthiosaurus transylvannicus nevű faj élt, amely a többivel ellentétben kisebb méretűre nőtt. 2.2 méter hosszú volt, és valószínűleg a keményebb pálmákat, cikászokal és harasztokkal táplálkozott.

 

 

 

 

 

 

A szigeten éltek ragadozók is. Rendkívül elterjedtek voltak a kisebb theropodák. Köztük a Bradycneme nevű maniraptor, az Elopteryx nevű troodon, amik valószínűleg kisebb emlősökkel és hüllőkkel táplálkoztak, vagy a nagyobb ragadozók által hátrahagyott dögökre jártak rá.  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viszont velük ellentétben az Euronychodon sokkal aktívabb vadász lehetett, talán falkákban vadászott, betöltve azt az ökológiai fülkét, amelyet a Föld más részein a Deinonychus és társai töltötték be. Valószínűleg a náluk nagyobb prédára is rárontottak. 2 méteres volt.

Az ő riválisa lehetett a Balaur, a nevét egy román folklórban szereplő sárkányról kapta. Hasonlít a Velociraptorra, csak sokkal nagyobb és tömzsibb annál. A bestiának egyszerre két sarlós karma, a harmadik ujja elsorvadt. Inkább volt gyors vadász, vagyis neki támadt az áldozatának, és próbált sebet ejteni rajta a karmaival.

 

 

 

 

 

 

 

 

A maradványok tanúsága szerint viszont a szigeteken élt egy sokkal nagyobb ragadozó, amiről az őslénykutatók megállapították, hogy talán a Megalosaurus egy késő krétáig fennmaradt faja lehet, csak sokkal kisebb. Valószínűleg ez a lény lehetett a sziget T-Rexe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A sziget egy másik óriása egy pteranodon volt. A Hatzegopteryx, ami egy családba tartozott a Quetzalcoatlusal. A becslések szerint szárnyfesztávolsága 11-12 méteres, a feje hossza 2,5 méter. Lehetséges, hogy itt a szigeti gigantizmus lehetősége lépett fel, ami miatt talán a pterosauruszok lettek itt a csúcsragadozók.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szigetek másik ragadozója pedig a Theriosuchus volt. Ez egy szárazföldön élő krokodilféle volt. Ezek a teremtmények már a Triász időszak óta jelen voltak a bolygónkon, sőt a dinoszauruszok kihalását is túlélték pár millió évvel. Valószínűleg dögevők voltak vagy a tojásrablók.

File:Adamantinasuchus BW.jpg

 

Valószínűleg ez a sziget egyfajta rezervátum volt a kréta korra, hisz olyan máshol már kihalt lények éltek itt mint Sauropodák, megalosaurusok és szárazföldi krokodilfélék. 

Akit jobban érdekel a szigetek élővilága, az megnézheti őket mozgásban az alábbi videón.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr63288956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása