Ha azt mondjuk dinoszaurusz elsőnek mindenkinek a Tyrannosaurus Rex jut az eszébe, másodszorra az apatasaurus, harmadszorra pedig a Triceratops. Ha viszont azt mondjuk, hogy Ceratopsida dinoszaurusz, akkor rögtön a Triceratops.

Elég jellegzetes külsejű hüllő, szinte mindenki azonnal felismeri, hogy ha képen látja.

1887-ben fedezték fel az első maradványt Denver közelében. Egy koponyatető volt, szemöldökkel és szarvakkal. A leletet elküldték vizsgálatra Othniel Charles Marsh számára, aki úgy gondolta, hogy ez a lény egy egy pliocén korban élt óriási bölény.

Az 1888-as Wyomingi lelet megtalálása idején változtatta meg a véleményét, és az új fajt Bison alticornis helyett elnevezte triceratopsnak. 

Ezek után több koponya is előkerült /ennél a fajnál a koponya tudott a legjobban fosszilizálódni/, ezek különböző méretűek voltak. A tudósok miután túlléptek azon, hogy talán különböző nemű és korú állatoknak a maradványaira bukkantak, elkezdtek több alfajba sorolni a Triceratopsot.

A Triceratopsnak két faját ismerjük. Triceratops horrindus és a Triceratops prosus. Az pedig baromság, hogy a Torosaurus a Triceratops idősebb egyede. Több különböző korú Triceratops koponyára bukkantak, amelyek között voltak idős és beteg állatok is. Valamint a Torosaurusnak a szarvai előreirányultak, míg a Triceratopsnak hátra, és ez nem változik meg a kor előrehaladtával.

A Triceratops magányosan élt. A mai Észak-Amerika terültén a késő kréta időszakba. Ezen a helyen a Ceratopsidák és a Hadrosauriák voltak a domináns növényevők, amikre olyan ragadozók vadásztak mint a Tyrannosaurus rex vagy a Dromeosaurus. Akkoriban ez a hely fás szavanna volt. A Triceratops az aljnövényzetet fogyasztotta, de ha kellett kihasználta nagy tömegét, és fákat döntött ki. A csőréből és a benne üllő 432-800 fogból arra következtettek, hogy az állat kedvenc tápláléka az akkor már elterjedt pálmák, cikászok és harasztok voltak. Kellett a nagyfiúnak a rostos étrend.

A hímek valószínűleg kegyetlen harcokat vívtak a nőstényekért, amit a gallérjaikkal való pózolás vezetett be. Ezek a harcok titániak és földet rengetők lehettek, hisz két 12 tonnás vadállat ment egymásnak...

A Triceratops bébik viszont meglepően ártatlannak tűnhettek, hisz a maradványok szerint kicsi szarvaik és gallérjaik és nagy szemeik lehettek, ezzel rábírva az anyákat, hogy gondoskodjanak róluk.

A Triceratops több filmben és könyvben is szerepelt. Elég impozáns megjelenésű állatról van szó, ennek ellenére a Jurassic parkban egy hasmenéses egyed tűnt fel. Pedig szerintem dinóörültek ezrei láttak volna egy jól meganimált Triceratopsot. A későbbi részekben persze mutattak végre mozgó, egészséges állatokat is.

JP3-004thm.jpg

 

 

 

 

 

TriceratopsTLW.jpg

 

 

 

 

 

 

Persze több komputeranimált természetfilmbe is feltűntek. Igaz a Dinoszauruszok a Föld uraiban csupán egy döglött példány volt, de az Ősvilági Kalandban végre volt egy kifejlett hím, akit Theonak hívtak.

Ja és a Transformersben az egyik Dinobot, Salak Triceratopsá képes változni. Nagy fekete pont Michael Baynek, hogy nem vette elő ezt a történetszálat. Népszerű elképzelés az, hogy a Triceratops és a T-Rex vérmes harcokat vívott egymással, egyfajta őskori Mortal Kombatokat.

De ilyet sajna nem láthattunk soha sem filmen. Igaz az 1 millió évvel ezelőtt című 1961-es filmben egy Ceratosaurus és egy T-Rex vív egy kegyetlen csatát.

 Ennyi volt. Remélhetjük, hogy a jövőben, talán a JP4-ben láthatunk egy ilyen csatát.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr973286994

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása