A Bahariya oázis sárkányai

2011.10.06. 18:37

 A Baharya formáció Mersa Matruh városának közelében található. Az ásatásokat a térségben Ernst Stromer kezdte meg 1911-ben,  a német őslénykutató eredetileg korai emlösők maradványai után kutatott Észak-Afrikában, de egészen mást talált. Kezdetben megkövült cápafogakat és korai emlősök maradványaira lelt a területen néhány megkövült fával együtt.

1911. Január 18-án három nagy csontra bukkant. Az első kettő combcsont volt. 95 centiméter hosszú és 15 centiméter széles. Egy karmos teremtmény maradványai voltak. Több hal, dinoszaurusz és cápacsontra bukkantak a területen. Számos új fajt írt le a tudós.

 

 

 

 

 

 

 

A leletek kora a Késő Krétára datálható. Ebben az időszakban a terület tengerpart volt. Olyan volt mint a mangrovemocsarak. Több dinoszaurusz és krokodilfaj élt itt. A terület legelterjedtebb növényevői a sauropoda dinoszauruszok voltak. Az aegyptosaurus, a dicraeosaurus és a paralititan.

 

File:Dicraeosaurus BW.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A hatalmas növénytakaró nyilvánvalóan megfelelt az óriási növényevőknek, és a növényevők pedig ideális táplálékként szolgáltak az itt élő ragadozók számára, amik közül elég sok élt itt, és valószínűleg mindegyik a sauropodák vadászatára koncentrált.

Az egyik ilyen őshüllő a Bahariasaurus volt. Ez a vadállat méretben akkora volt mint az Észak Amerikai T-Rex, de külsőre a Carcharodontosaurusra ami rokona is volt ennek a ragadozónak.

Vitathatatlanul a Carcharodontosaurus volt a csúcsragadozó ezen a terülen. Ez a teremtmény nagyobb volt mint a T-Rex, és valószínűleg a Sauropodák vadászatára specializálódott. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bahariasaurus és a carcharodontosaurus gyakran megküzdhettek a zsákmányért, de egy másik theropondával maximum csak a területért folytathattak harcot. Ez a lény a spinosaurus volt. A legnagyobb theropoda faj, de ennek ellenére valószínűleg halászó életmódot folytatott, körülbelül úgy mint a mai kócsagok. Erre utal hosszú gaviálra emlékeztető állkapcsa és a karmai. 

 

 

 

 

 

 

 

Azonban a Spinosaurusnak volt egy másik táplálékkonkurense a vízben. Ez pedig a Stomatosuchus nevű óriáskrokodil volt. 10 méteres volt, a feje lapított, az állkapcsában kicsi, kúpos fogak. Valószínűleg a pelikánéhoz hasonló zsákja volt a szája alatt, amibe a halakat tarthatta.

 

 

 

 

 Sajnálatos módon az eredeti Bahariya oázisban található csontokat nem csodálhatjuk meg, mivel az angol királyi légierő 1944-ben lebombázta a Müncheni természettudományi múzeumot, ezzel eltörölve örökre a csontokat, így csupán másolatokra, és a mostanában megtalált maradványokra támaszkodhatunk.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr153283337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2011.10.06. 19:18:14

Bloody English dogs! What a shame. :l

Dinoszauruszrajongó volnék magam is, a kriptozoológia (és novellaírás) mellett. El sem tudom mondani mennyire örülök ennek a blogodnak.(is)

Hosszú eredményes életet neki!

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2011.10.07. 06:20:26

Az első kommentelő a blogon.:) Hosszúnak és eredményesnek szánom ám én is ezt a blogot.:)
süti beállítások módosítása