A Megalosaurus kalandjai

2011.10.05. 13:59

 Ez volt az egyik elsőnek felfedezett dinoszaurusz faj. 1676-ban egy combcsont töredékét találták meg a Cromvall közelében lévő mészkőben. 1677-ben Robert Plot az Oxfordi Egyetem arra gyanakodott, hogy egy óriási, eddig nem ismert állatnak a combcsontjára találtak.

Nagyon helyesen, de a következő feltételezést betudhatjuk annak, hogy Darwin és a Fajok eredete ekkoriban még csak egy kósza gondolat sem volt.

Arra jutott, hogy egy Bibliai óriás combcsontja...

 

 

 

 

 

 

1815-ben William Buckland -szintén- az Oxfordi egyetem kémiaprofesszora és egyházi esperes újabb maradványokra bukkant. 1818-ban a híres francia anatómus George Cuvier felkereste Bucklandet és rájött, hogy a maradványok egy óriási gyíktól származnak.

 

 

 

 

 

 

1824-ben megtalálták a fenti állkapcsot, csigolyákhoz, a csipő egy darabjához, egy combcsonthoz. 12 méteresre becsülte, és elnevezte Megalosaurusnak.

1827-ben hozzácsatolták a névhez a Megalosaurus Bucklandi nevet. 

Hogy is képzeltek el a 19-dik században egy ragadozó dinoszauruszt.

1852-ben Benjamin Waterhouse Hawkins elkészítette a Crystal Palace park számára a lény szobrát. A teremtményt négylábúként ábrázolta, és sokkal inkább hasonlított egy mesebeli sárkányra.

Érdekesség, hogy sokáig nem volt egy normális Megalosaurus rekonstrukció sem. A krokodilszerű fejet és a hátán lévő vitorlákat egy Altispinax nevű Spinosaurus félétől kölcsönözték.

 

 

 

Azonban az Észak Amerikában talált ragadozó dinoszauruszmaradványok vizsgálata átformálták a Megalosaurusról alkotott képet. Két lábon járt, a feje óriási volt, a nyaka pedig hajlékony. A lába izmos lehetett, mivel 1 tonnás testet kellett megtartania.

A teremtmény a Jurában élt. A táj akkoriban sokkal melegebb és nedvesebb volt mint a ma. A szárazföldeket hatalmas tűlevelű erdők borították, amik bőséges táplálékot nyújtottak a növényevők számára, amik viszont a megalosaurusnak voltak a táplálékforrás.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A kedvenc tápláléka valószínűleg a Cetiosaurus nevű sauropoda dinoszaurusz volt, de valószínűleg gyakran vadászott más stegosauria vagy sauropoda hüllőkre is, de gyakran rájárt dögökre.

 

Megalosaurus dinosaur.png

De az, hogy az ezen a tájon, de nem ebben a korban élt Iguanodonra vadászott az merő tévedés, ahogy az is, hogy Afrikában is találtak leleleteket. A Megalosaurus a mai Dél- Anglia, Franciaország és Portugália területén volt elterjedt, de a megalosauridea család más tagjai megjelentek Afrikában. Például az Afrovenator. A Jura időszak végére viszont a család legtöbb tagja eltűnt. Egyes elméletek szerint kihaltak, de más teóriák szerint az evolúciójuk tovább haladt, és belőlük alakultak ki a Spinosauruszok.

Érdekesség, hogy kezdetben a tudományos neve az volt, hogy scrotum humanum /emberi herezacskó/, és ez a későbbiekben előnyt élvezett volna a megalosauruszal szemben. De csak ha 50 éven belül a papírra vetése után használták volna.

Valamint ezt a dinót említették meg először egy könyvben. Charles Dickens az Örökösök című könyvének első fejezetében említik meg. Persze a Dinosaurs című sitcomban a családfő, Ed Sinclair is egy Megalosaurus.

Image Detail

 

 

Aranyos, mi?

 

 

 

Na ő már kevésbé.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr683280078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása