Történetünket ott hagytuk abba, amikor a dinoszauruszok között az első valóban óriási méretű állatok megjelentek a kora Jura időszakban. Most a középső és a késő jura jön, amikor megjelentek az első valóban hatalmas növényevők.

Ebben az időszakban a Földet lassan ellepték a ginkókból és páfrányfákból álló erdőségek, a talajon pedig cikászok és más páfrányfélék tenyésztek, ezek a körülmények ideálisak voltak a dinoszauruszok számára az elterjedéshez, bár ez időszak kezdetén kihaltak az utolsó prosauropodák. A legkésőbbre datált fajuk a yunnanosaurus. Ez hét méter hosszú volt és két méter magas. A mai Kína területén élt. A szájában levélalakú fogak ültek, hasonlóan a sauropodákhoz. Megpróbált alkalmazkodni, de a rokonai kiszorították.

A sauropodák ekkora már a mai Brit szigetekig elterjedtek voltak a Laurázsiában. Az egyik itteni képviselőjük volt a cetiosaurichus, a diplodocus rokonságába tartozott, valószínűleg az őse volt.

Új ragadozófajok is megjelentek. Ausztrália területén megjelent az ozraptor, egy abeliosauridea, később a leszármazottai elterjedtek lesznek szerte Godwanán, és Laurázsiában is megjelennek majd millió évek múlva.

A következő időszakban nem csak a sauropodák terjedtek el. Ázsiában megjelent az első ankylosaurid őshüllő, a tianchisaurus. Ennek az állatnak a farka végén még nem volt csontbunkó, de a legfontosabb jellemzők már megvoltak nála.

Szintén itt kezdtek el változatossá válni az ornithiscia őshüllők. Megjelent a négy méter hosszú agilisaurus.

Valamint itt jelent meg az első hypsolodont növényevő a yandusaurus. Ez négy méter hosszú gyors és fürge növényevő volt.

Valamint szintén itt alakult ki az első stegosauridea a huyanangosaurus is. Ez eltörpült későbbi leszármazotja a stegosaurus mellett 4,5 méteres testhosszával.

Tovább folytatódott a sauropodák előretörése. Több formájuk jelent meg Laurázsiában és Gondwanában. Kínában élt az abrosaurus. Csak kilenc méter hosszú volt, az orra ívelt volt.

Egy másik sauropoda a shunosaurus pedig rövidnyakú volt, a farka végén pedig egy csontbunkó volt található.

Afrikában jelent meg az atlassaurus, amely testalkatában a brachiosaurusra emlékeztett. 15 méteres hosszával gigantikus méretű volt.

A theropoda ragadozók is alkalmazkodtak a hirtelen megnövekedett zsákmányállatokhoz. Kínában megjelent a gasosaurus 4 méter hosszú volt.

Európában pedig az iliosuchus vadászott, ez 1,5 méter hosszú volt.

Ezek a fajok azonban eltörpültek a kilenc méter hosszú Megalosaurus és a 8 méter hosszú Kínai yangchuanosaurus mellett. Ezek voltak ezen kor csúcsragadozói.

A következő időszakban a mai Anglia területén megjelent az iguanodon őse, a callovosaurus, valamint Kirgizisztánban a ferganocephale, egy pachycelaphosaurian dinoszaurusz.

A hüllők egy másik csoportja a pliosauroszok ekkor kezdtek el csúcsragadozókká válni. Megjelent a liopleurodon, amely egészen a Jura időszak végéig, a maga 7 méteres hosszával a csúcsragadozó volt, de rajta kívül még a tengereket járta a 3 méteres peloneuestes.

 

Tovább folytatódott a sauropodák térhódítása. Dél Amerikában megjelent az egyik korai fajuk a 18 méteres Patagosaurus.

Szintén új fajaik jelentek meg a  stegosauruszoknak. Európa szigetein megjelent a Lexovisaurus és a Loricasaurus.

 

 

 

 

A theropodák térhódítása is folytatódott. Kínában megjelent az eustreptospondylus, ez a ragadozó azokon a szigeteken volt elterjedt ami Európává volt alakulni. Ez az állat valószínűleg a parton lévő dögökkel táplálkozott, a megalosauridea családba tartozott...

Kína területén egy újabb evolúciós ugrás történt, megjelent a pedopenna, a testét már tollak borították, valamint a lábai egyfajta szárnyakká alakultak.

161 millió évvel ezelőtt belépünk az oxfordi jurába. Kínában ez idő tájt jelentek meg az első ceratopsidák. A chaoyangsaurus és a yinglong. A yinglongot kell tekintenünk az egész család ősének.

A stegosaurideák virágzása tovább folytatódott. Európában megjelent a Dacenturus, ez 8 méter hosszú volt, az első igazán hatalmas faj.

150 millió évvel ezelőtt Észak Amerikába behatoltak az ankylosauruszok, de a stegosauroszok továbbra is domináns növényevők voltak ott. Az első fajok kicsik voltak, mint a 3-4 méter hosszú gargoylesaurus

A sauropodák elérték a fajgazdagságuk csúcsát. Ebben az időben jelent meg Észak Amerikában a diplodocus, az apatasaurus, a brachiosaurus és a camarasaurus. Ez volt a formagazdagságuk ideje is (az előbb leírt fajokról, majd később írok egy-egy bemutató posztot). Afrikában élt a dicrareosaurus, a diplodocus rokona, de vele ellentétben a nyaka rövid volt, a feje pedig hatalmas. 

AA Stegosauruszok virágzása is folytatódott. Afrikában megjelent a kentrosaurus, Észak Amerikában a csoport leegnagyobb tagja a stegosaurus. Valamint itt élt a dacentrurus rokona a a hesperosaurus. A theropodák között megjelent a ceratosaurus, ez a faj korán elterjedt Európában és Észak-Amerikában. Valószínűleg sokáig csúcsragadozó volt...

Szintén Európában élt a torvosaurus, ami egy megalosauridea ragadozó volt, táplálékkonkurense volt a kor csúcsragadozójának az allosaurusnak, de mint a legutóbbi, allosauruszos cikkembe is leírtam, valószínűleg felosztották egymás között a területeket.

Szintén a mai Portugália területén élt az avityrannis, a hossza egy méter volt. Az életterét megosztotta a stokesosaurussal.

A stokesosaurus egy fejjel nagyobb volt az embernél. Mindkettő faj a Tyrannosauridea család első tagjai voltak, annak a leszármazási vonalnak a tagjai, amely később a Tyrannosaurus Rexhez vezet.

 

A késő jurában megjelent az archeopteryx nevű ősmadár Európa területén, hasonló lények lehettek a ma élő madarak ősei, képes volt már madár módjára repülni, nem volt szükség a hátsó lábakon található szárnyakra.

 

Ezzel be is léptűnk a kréta időszakba. A kezdetén még mindig a sauropodák voltak a legnagyobb növényevők a Földön. Ekkoriban élt a galveosaurus és a turiasaurus a mai Ibériai félsziget területén, ezek voltak az Európai kontinens legnagyobb dinoszauruszai.

Ekkor jelentek meg a modern madárfélék, mint a eurololimnornis, amely a mai vöcsökfélék elődje lehetett, ahogy a ma élő flamingókra hasonlító gallornis is.

Ebben az időszakban még mindig virágoztak a stegosaurideák, bár a fajgazdagságuk csökkent. Kínában élt a wuerhosaurus. Európában a Crateosaurus és Dél Afrikában a Paranthodon

Fájl: Wuerhosaurus.jpg

Azonban ahogy kortársaiknak a sauropodáknak a stegosaurideáknak is eljött a végük. Az éghajlati változások miatt a magasabb szélességi körökön havazni kezdett, leesett a hőmérséklet, ami a tökéletlenebb hőszabályozású stegosaurideák és sauropodák kihalását okozta, mivel a növényzet megritkult. A stegosauruszok kihaltak, míg a sauropodák csoportjai csak őshazájukban Godwanán maradtak meg.

Azonban ezzel párhuzamosan előtérbe kerültek az ankylosaurideák, majd megjelentek az iguanodonhoz hasonló növényevők, amik az új virágos növények táplálékspecialistái lettek. Bár kisebbek voltak mint a sauropodák, de feltaláltak egy fontos dolgot, a rágást...

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr644593655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kandras3d 2012.11.27. 12:56:25

Ha van rá mód itt is reklámoznánk a videónkat , ami dinós persze: www.youtube.com/watch?v=oc-1ks8uuDo&feature=plcp
süti beállítások módosítása