Proceratops bébik.

2011.11.16. 18:10

 70 millió éves, a Protoceratops andrewsi dinoszauruszhoz tartozó fészket fedeztek fel olyan bizonyítékokkal, melyek azt sugallják, hogy valamikor 15 fiatal dinoszaurusz élt benne. A vizsgálatról a Journal of Paleontology folyóirat számolt be.

Míg nagyszámú tojást hoztak már kapcsolatba egyéb dinoszauruszokkal, mint a húsevő Oviraptorral vagy bizonyos kacsacsőrű hadrosauruszokkal, több fiatal egyed ugyanazon dinoszaurusz fészekben igen ritka leletnek számít. David Fastovsky, a vizsgálat vezető szerzője elmondta, nem is tud olyan leletről, mely ilyen módon 15 utódot őriz egyetlen fészekben.

Fastovsky és csapata elemezte a dinoszaurusz maradványokat és a fészket, melynek átmérője 70 centiméter, kerek és medence alakú. Az összes maradványt a mongóliai Djadochta-formációban találták meg. A kutatók úgy hiszik, a fiatal állatokat még éltükben "borította és temette be a homok."

A kutatók következtetései szerint mind a 15 dinoszaurusz tulajdonságai fiatal állatra utalnak. Ezek között megtalálható a rövid orr, az arányosan nagy szemek, és a kifejlett egyedekre jellemző tulajdonságok hiánya, mint a prominens szarvak, és nagy fodrok. A 15 maradvány közül legalább 10 teljesen ép. A fészek és tartalma arra utal, hogy a Protoceratops fiatalok a kölyökkor korai szakaszát a fészekben vagy annak környékén töltötték. A fészek emellett arra is utal, hogy a szülők gondoskodtak a kicsikről.  

A nagyszámú utód azonban azt sugallja, hogy a fiatal dinoszauruszok mortalitása magas volt, nemcsak a ragadozók miatt, hanem a valószínűleg stresszes környezet eredményeképpen is. „A nagyobb fészekalj módot szolgáltathatott arra, hogy ilyen körülmények között biztosítsák az állatok túlélését, annak ellenére, hogy kiterjedt volt a szülői gondoskodás” – mondja Fastovsky. „Mongólia akkoriban olyan hely volt, ahol számos theropoda dinoszaurusz élt, némelyikük valószínűleg ilyen utódokkal táplálkozott. Ezek közül az ugyanazon üledékekben előkerült faj a Velociraptor, melynek ezek az utódok kellemes nassolnivalót jelenthettek” – mondja a kutató.

Ugyanezen a helyszínen egy korábban megtalált „harcoló dinoszauruszok" leletben egy Protoceratops és egy Velociraptor maradt fenn egy kövületben, „egyértelműen halálos harcba merevedve” - mondja Fastovsky. A juh méretű növényevő faj szülői és egyéb kifejlett egyedei idejük nagy részét így az ilyen éhes ragadozók elüldözésével tölthették.

Forrás: Hiradó-hu

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr373387781

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása