Egy eléggé friss és érdekes dinoszauruszról szeretnék most írni, akiknek ismert lehet. Épp hogy lecsúszott egy Jurassic Parkbeli szerepről, meg szerintem sokak kedvencének a rokona.

 

Ez pedig a Baryonix.

Most rendhagyó módon nem a felfedezéséről szeretnék kezdésképpen mesélni. A kora Kréta időszakban azt a területet, amit észak európának nevezzünk. Ez a hatalmas, Kaszpi tenger méretű tó kiterjedt Észak Angliára és Dél Franciaországra, és a mai London területét is elborította. Ezen területet hatalmas síkságok és delta torkolatok szegélyezték. 140 millió évvel később az egyik folyó delta helyén William Walker amatőr ősmaradvány gyűjtő ásni kezdett.

Pár édesvízi kagylóra és csigára számított, de amit talált, felülmúlta legvadabb elképzeléseit is. A folyami üledékből egy hatalmas karmot ásott elő, amit pár csont követett. Ezután volt annyi esze, hogy felhívja a Természettudományi Múzeumot.

A kiérkező őslénykutatók egy aránylag épp csontvázat találtak. Az ásatást vezető Alan J. Charhing és Angela C. Miller 1986-ban elnevezték az új dinoszauruszt: Baryonix walkerinek.

Néhány év múlva újabb Baryonix csontokra bukkantak Spanyolországban. Egy töredékes koponya volt. 

Kiderült azonban, hogy nem csak Európában élt Baryonix. A Nigériai Isle of Wighton találtak két Baryonixhez kapcsolható karmot és egy karcsontot. 

A maradványok alapján hamar besorolták a Spinosaurida családba, de a Spinosaurushoz képest a rendszertani helye vitatott volt. Sokáig a becklespinax nevű ragadozóhoz sorolták közelebb, de hamarosan kiderült, hogy ez a faj inkább egy allosauridea.

Erre a pontot egy 1998-as felfedezés tette rá.

A Szaharában rábukkantak a Suchomimus nevű spinosaurideára, ami anatómiailag a baryonixhoz állt közelebb. Az őslénykutatók hamar besorolták, egy új alcsaládba a baryonychinae-ába. A hasonlóság olyan nagy, hogy az őslénykutatók közül egyesek úgy gondolják, hogy a baryonix talán egy fiatalabb suchomimus, míg egyesek a suchomimust akarják a baryonix egy alfajává tenni.

A Spinosaurideák, így Baryonix ősei valószínűleg Gondwanán jelentek meg, Európába pedig az Ibériai félszigeten keresztül vándoroltak be. A baryonix a Spinosaurideák között törpének számított, a maga 8-10 méterével, de ennél több nem kellett neki, mivel rendkívül specializált ragadozó volt.

Krokodilszerű állkapcsában 96 fog ült, a felső állkapocs a pofavég közelében éles szöget alkotott, hasonlóan a mai krokodilokhoz vagy gébicsfélékhez. Így amikor elfogta a zsákmányt, az nem igazán szabadulhatott.

A nyaka nem hasonlított a többi theropodára, inkább lefelé hajlott, mint vízszintesen.

A fogak és a fej helyzete arra következtet, hogy ez a faj nem volt aktív vadász, inkább a folyók partján üldögélt, és leste a halakat, amiket vagy a szájával fogott ki, esetleg a karmával a vízre mért csapással lökött ki a partra.

Mint a mai gryizzlyk.

Valószínűleg emellett dögöket is evett. 

Az élőhelye a torkolatvidékek voltak. A kedvenc tápláléka pedig a lepidotes nevű halak. Olyan állatokkal osztotta meg ezt a vidéket mint az iguanodon, a hypsilophodon és a valdosaurus, de gyakran találkozhatott a páncélos polacanthussal is. Valószínűleg amikor kevés hal volt a folyókban, akkor az eotyrannus és a a neovenator után maradt hulladékokat fogyaszthatták.

A Baryonyx viszont elég kevés helyen tűnik fel a popkultúrában, de abból is egy rangos helyen. A Jurassic Park univerzumban.

A Jurassic Park 1-ben feltűnik a neve a Nublar sziget térképén. Egy hallal teli folyónál éldegél, valószínűleg azért mert nem eszik se kecskéket, se teheneket.

A Jurassic Park 3-ban, pedig az első tervek szerint ő lett volna a főszörny, de később lecserélték a Spinosaurusra. Az ok egyszerű volt. A Baryonix kisebb volt mint a Tyrannosaurus, így a nagy csatában semmi esélye nem lett volna.

A JP3-ban azonban említés szintjén benne maradt. Billy, Dr. Grant tanítványa először azt hitte a Spinosaurus lábnyomokról, hogy Baryonix, majd aztán átsorolta Suchomimusnak, aztán kötöttek ki a Spinosaurusnál /magánvélemény, nem tudtam komolyan venni a spinot, amikor először láttam a filmet. Hogy lehet az, hogy egy egyszerű halász, csak lezúzza a Tyrannosaurust, a helyett, hogy a parton henyélne és halászna/.

Baryonyx in the Flooded Forest .jpg

Az állat viszont feltűnt a Jurassic Park által ihletett videójátékokban. Az Elveszett Világ konzoljátékban. A Baryonix megosztotta a területét a Dimorphodonnal és a Staruikosaurusal. A part menti barlangokban él.

Feltűnik a JP3 Park Builderbe /az a JPOG lebutított verziója, olyan állatok is benne vannak, amiknek az égvilágon semmi köze a dinoszauruszokhoz/, valamint mint írtam a JPOG-ba is feltűntek volna.

A Warpathban /ez egy Mortal Kombat, csak dinoszauruszokkal/, bár nem szerepelt, de a Suchomimusnak gyanúsan emlékeztetett a feje a Baryora.

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr43387943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Oidipus Prime · http://oidipusprime.blog.hu/ 2011.12.08. 11:20:14

Továbbra is figyelemmel követem a cikkeid és jól szórakozom rajtuk, írsz néha olyanokat amikről még nem hallottam. (Ami mondjuk nehéz mert elég nagy dínóbuzi vagyok. :D )Szeretném ajánlani a BBC új sorozatát aminek Planet Dinosaur a címe. Elég igényes a CGI benne és sok új kutatásról számolnak be. Nekem a repülő (illetve sikló) microraptorról szóló rész eldurrantotta az agyam, ilyen dínókról sosem olvastam még, pláne mikor elmondták, hogy a foszills tollak szerkezetéből kivont pigmentsejtekből a színüket is megtudták állapítani. O_o

PaleoHead 2012.10.02. 15:07:55

jaja, a Planet Dinosaur nagyon jó. :)
süti beállítások módosítása