Egy cikktrilógiát szeretnék ezzel kezdeni, aminek a célja az, hogy bemutassam Mongólia dinoszauruszait. A múlt század kezdeti éveitől egész sok dinoszauruszfajt fedeztek fel ebben a térségben, bár nem akkora számban mint Kínába, de fajgazdagság tekintetében vetekszik ezzel.

Az első leleteket az 1970-es években találták meg, de 1997-ben is bukkantak itt új fajokra.

A dinoszauruszok a felső kréta időszakban éltek itt, 70 millió évvel ezelőtt. Akkoriban csapadékosabb volt az időjárás, kialakultak kisebb erdőfoltok a tájon, amelyek lehetővé tették a nagyobb növényevők életben maradását.

A legelterjedtebb csoport itt az oviraptorok voltak. Ezek kis termetű dinoszauruszok voltak. Az egyik leggyakoribb az avimimus lehetett. 1.5 méter magas volt, a feje legjobban egy papagájéra emlékeztetett. A csőrében nem voltak fogak, valószínűleg növényevő volt, de a faj felfedezője Korzakov szerint inkább rovarevő lehetett.

A másik bizarr oviraptor a chocoraptor volt. Ennek kemény csőre volt, ami segítségével eltörte a csigák és kagylók héját. A nomingia pedig közepes méretű oviraptor volt, a testét díszes tollak borították.

Elterjedt növényevő volt még a homalocephale és a prenocephale. Ezek az észak amerikai pachylaphosaurus rokonai voltak. Ahhoz hasonlóan a hímeknek vastag koponyája volt, ami segítségével megvívtak a mai nőstényekért. Olyan elterjedtek voltak, mint ma az antilopok. Mellettük élt a barsboldia és a saurolophus nevű hadrosauriák, de elterjedt volt még a tarchia nevezetű ankylosaurusféle is- A másik elterjedt növényevő a therizinosaurus és rokona a deinocheirus, de a krétakori erdőségekben élhettek a struccszerű gallimimusok és az anserimimusok. Egy másik érdekes teremtmény a moninykus volt. Ez az őslénykutatók szerint hangyásszerű életmódot folytatott. A karmaival átütötte a hangya és termeszvárak falát, majd kiette az ott lévő rovarokat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A legnagyobb növényevők a nemegtsaurus és az opisthocoelicaudia nevű titanosaurus. Az utóbbi 12 méter hosszú volt.

Persze ezek a növényevők kiváló táplálékot jelentettek az itt élő ragadozóknak. Az adasaurus leggyakoribb ragadozó volt. Ez a teremtmény a velociraptorral egy családba tartózott, ha csak nem annak leszármazottja. 1.8 méter hosszú volt, és falkákban vadászhatott.

 

 

 

 

 

 

Az itteni csúcsragadozók viszont a tyrannosaurideák voltak. Az egyik az alioramus volt, ez a teremtmény a tyrannosaurus és a tarbosaurus kisebb rokona volt. Akkora volt mint egy ember. 2 méter hosszú lehetett.

Vagy két három fős csapatokban vadászott vagy dögevő volt. A terület királya azonban mindent kétséget kizáróan a tarbosaurus volt. 10-12 méter hosszúságot is elérhette, bár ezzel kisebb volt mint Észak Amerikai rokona. Gyakori volt, egészen a mai Kína területén is előfordult.

Sauropodákra és hadrosauriákra vadászott. Az alsó állkapcsa sokkal merevebb volt, mint a tyrannosaurusnak, valószínűleg ezzel alkalmazkodhatott a sauropodák vadászatához.

A folyóknál és tavaknál már kacsákra emlékeztető tevornisok és a hesperonis rokonai a judinornis nevű fogasmadarak halásztak.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr753340241

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása