Bár a Földtörténeti Középkort sokan a dinoszauruszok korának tartják, de érdekes, hogy csupán a Triász időszak végén vették át az uralmat. Addig a bolygónkat igen csak változatos hüllő és kétéltű csoportok uralták.

A legveszélyesebbek voltak ezek közül a Postosuchus volt. Ez a hatalmas hüllőféle ragadozó ugyanabba a családba tartozott, ahová a dinoszauruszok, krokodilok, pterosauriák vagy a madarak.

Ez a teremtmény 4 méter hosszú volt és 2 méter magas. Négy lábon járt, az állkapcsába hatalmas tőrszerű fogak voltak. Az első maradványokat a Texasi Crosby megyében fedezték fel 1922-ben. Ezek elég töredékesek voltak, csupán egy agykoponyát és a medence csont darabjait találták meg. Kezdetben Coelophysisként sorolták be, csupán 2002-ben sorolták be a leleteket a Postsuchus fajba.

1985-ben írták le hivatalosan az állatot. 1980-ban Texasi Graza megyében több hiánytalanul fennmaradt csontot találtak. 1988 és 89 között több maradványra bukkantak a Texasi Ghost Ranch közelében.

Több maradványra is bukkantak, hamarosan a Postosuchusnak két faját is leírták. Az a postosuchus amit általánosan ismerünk az a Postosuchus kirkpatrick, az első felfedezője után kapta a nevét. A postosuchus alisoane kisebb és karcsúbb mint a rokona, de valószínűleg csak egy helyi változatról lehet szó, nem pedig külön fajról.

A lényt általában négy lábon járó ragadozóként ábrázolják, de egy Peyer nevű őslénykutató elmélete szerint képes lehetett két lábon járni. A véleményét a medencecsontok mozgékonyságára alapozta és a mellső lábak kis méretére, bár ennek ellent mond, hogy a csuklócsontok és a sarok a ma élő krokodilokra emlékeztet.

A postosuchust sikeres ragadozóvá a hihetetlen harapó ereje tette. A koponyájában több üreg is volt, hogy megkönnyítsék a fej súlyát. Több olyan részt is találtak rajta, ahová az erős állkapocsizmok tapadtak. A nagy szemüregek és a hosszúkás orrlyukak arra következtetnek, hogy jó volt a szaglása és a látása. A szájában lévő éles és fűrészes felületű fogak pedig átvihették a legkeményebb páncélt is. A legnagyobb postosuchus fog amit találtak 7 centiméter hosszú volt. A hátán kemény páncél volt, aminek valószínűleg a más postosuchusok elleni harcban vette hasznát. 

Az egykori Texasban trópusi éghajlat uralkodott. Sokkal párásabb és nedvesebb volt a vidék, eszményi élettér volt a Postosuchus számára. Ezen a vidéken ő volt a csúcsragadozó. A leggyakoribb zsákmánya a Typothorax és a Trilophosaurus. Az életterét megosztotta más archosauriákkal, köztük az akkor még embernagyságú húsevő dinoszauruszokkal, amik akkoriban még csupán a hatalmas ragadozók árnyékában húzódtak meg.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ennek a világnak és az archosauruszok uralmának egy kihalási esemény vetett véget. A Földön élő állatok 35%-a kihalt, köztük minden nagytermetű archosauria, ez megnyitotta az utat a dinoszauruszok előtt... 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr553327275

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása