1922-ben archeológusok a mongóliai Góbi sivatagban ősmaradványok egész gyüjtőhelyére bukkantak. Köztük egy újfajta ragadozó dinoszaurusz hiánytalan koponyájára és karmára.

1924-ben Henry Fairfield Osborn az Amerikai Természettudományi múzeum igazgatója ovoraptor djadochtari néven mutatta be egy újságcikkbe, de ez a név nem volt érvényes, mivel nem tudományos folyóiratba publikálták. Hát örülhetünk is neki, mert milyen lett volna, hogy ha Dr. Grant ovoraptor dzadoktarinak hívja a raptorokat? Elég röhej.

Osborn adta neki a Velociraptor mongoliensis nevet (sebes rabló).

A hidegháború alatt a mongol határ le volt zárva a nyugati tudósok számára, de orosz, lengyel és mongol tudósok számára a Góbi-sivatag igazi aranybánya lett. 1971-ben ők fedezték fel a híres "Harcoló dinoszauruszok" kövületet. Egy velociraptor és egy protoceratops harcát örökítette meg. Ez a lelet Mongólia számára nemzeti kincs, de 2000-ben bérbe a New Yorki Természetrajzi múzeumnak.

1988 után több velociraptor csontvázat is találtak nem csak Mongóliában, hanem Észak Kínában is, az itteni példányt kezdetben új fajként Ichabodcraniosaurusként írták le. A nevét az Álmosvölgy legendájának főhőséről kapta, azért mert a lény csontvázát a koponya nélkül találták meg. 

 

A velociraptor nem olyan volt, mint ahogy a Jurassic Parkban megmutatták nekünk. Azok inkább Deinonychusok voltak, bár egy jó ideig a Velociraptor észak amerikai alfajának tartották, és Crichton ezért is nevezte őket így, de azért az durva volt, hogy a The Lost Worldbe és a Jurassic Park 3-ba is velociraptornak hívták őket.

Valamint nem is volt hüllőszerű. Inkább egy kisebb röpképtelen madárra emlékeztetett a tollaival és hosszú pofájával és inkább pulykaméretű volt, mint emberméretű.

A velociraptor 75-71 millió évvel ezelőtt élt. Akkoriban a Góbi sivatag bár még mindig száraz volt, de voltak időszakos folyók és az éghajlat is nedvesebb volt, ennek ellenére gyakoriak voltak a homokviharok, amiknek sok dinoszaurusz áldozatul eshetett. A Velociraptor falkákban vadászott, a második lábujján lévő karmokat használta az áldozat kibelezésére, ez volt a legerősebb fegyvere. Csak a csontos magot ismerjük, a körmöt körülvevő szaruburok tehette ezt halálos fegyverré. Ezt az életmódot valószínűleg csak egy melegvérű lény bírhatta, erre utalnak a tollak.

Technikailag tehát nagyra nőtt röpképtelen madarak, Alan Turner őslénykutató szerint a dromeosaurusok régen tudtak repülni, aztán a későbbiekben röpképtelenné váltak.

 

A velociraptor a T-Rex után a legnépszerűbb ragadozó dinoszaurusz, bár ezzel a Deinonychustól veszi el a hírnevet, hogy az ő arcával pózol. A filmvásznon gyors és agresszív ragadozóként jelenik meg. A Jurassic Park 3-ban Dr. Grant szerint körülbelül olyan okosak a filmbeli ragadozók mint a delfinek vagy a főemlősök.

A tudósok szerint inkább olyan az intelligenciájuk mint a ma élő nagymacskáknak (feküdni-vadászni-kajálni-játszani-verekedni).

Érdekes dinoszauruszok voltak. Gyorsak, erősek és veszélyesek. Ijesztő arra gondolni, hogy a ma élő rokonaik mellettünk élnek (a madarak).

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr543316925

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása