Egy fiatal theropoda dinoszaurusz majdnem tökéletesen ép fosszíliájára – közte néhány fennmaradt szőrre és bőrdarabra – bukkantak német kutatók.

 
 

A müncheni BSPG (Bavarian paleontological and geological collections) kutatója, Oliver Rauhut szerint ez az eddigi legjobb állapotban fennmaradt dinoszaurusz csontváz, amelyet Európában megtaláltak.

 

Darren Naish, a Southamptoni Egyetem paleontológusa szerint a fosszília „lenyűgöző”. Rauhut elmondása szerint a theropoda dinoszaurusz – melyek felölelik a Tyrannosaurus nemzetséget -fosszíliák igen ritkák és rendszerint töredezettek. „A legjobb állapotban fennmaradt Tyrannosaurus körülbelül 80 százalékban ép, és ez már lenyűgözőnek számít. Az új fosszília azonban 98 százalékban maradt meg.”

A dinoszaurusz mintegy 135 millió éve pusztult el a mai Bajorország Kelheim városának közelében. Rauhut és csapata úgy hiszi, nem volt több egy évesnél. A 72 centiméteres dinoszauruszt még nem nevezték el.

ép teropoda, Németország


Naish abban reménykedik, hogy a fosszíliában a csont állapota ugyanolyan kiváló, mint ahogyan a közzétett fotón látszik, ez ugyanis segíthetne a kutatóknak összeilleszteni a teropoda fajok törzsfejlődésének darabjait.

 

 

A fosszíliáról egyelőre nincs elérhető adat, így Naish csak spekulál, de azt mondja, hogy a dinoszaurusz a jelek szerint arányosan rövidebb lábakkal és hosszabb farokkal rendelkezett, mint a hasonló theropodák. Különösen érdekes a kérdés, hogy ezen különbségek annak köszönhetőek-e, hogy a dinoszaurusz fiatal volt, vagy pedig egy új faj képviselője lehet.

„Az utóbbi időben voltak olyan feltételezések, miszerint néhány fiatal dinoszaurusz anatómiailag annyira különbözött a kifejlett egyedektől, hogy más ökológiai fülkét foglalt el” – mondja. „A dinoszauruszfajok változatossága úgy tűnik kisebb arányú az elvártnál, és ennek egyik oka az lehet, hogy egyetlen faj egyedei többféle különböző fülkét foglalhattak el életük folyamán.” Elmondása szerint az új lelet betekintést engedhet ebbe az evolúciós lehetőségbe.

A leletet négy napig kiállítják majd Münchenben, az Ásványnapok címet viselő rendezvényen.

Forrás: Hirado.hu

A képek pedig a Coleurus nevű teropondát ábrázolják, ami a Jura időszakban élt. Szerintem ez hasonlít rá a legjobban.

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr763303711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Monstera 2011.10.16. 11:43:26

hi
az lenne a kérdésem hogy az alsó állkapocs alatti csont mi lehet?

Néma Bob · http://kriptid.blog.hu/ 2011.10.16. 18:35:32

Valószínűleg a fosszilizálódás folyamán levált karcsont..
süti beállítások módosítása