1950-es években az Oklahomai Atoka megye talajából egy különös őskori ragadozó csontjai kerültek elő. A részleges csontvázak egy 12 méter hosszú ragadozó képét sejtették fel, amelyet Acrocanthosaurusnak neveztek el az akra ('magas'), ακανθα / akantha ('tövis' vagy 'tüske') és σαυρος / szaürosz ('gyík') szavakból származik/. 1990-ben kettő sokkal teljesebb csontvázat találtak. Maradványokat találtak Oklahoma és Texas államba, de Marylandben is rábukkantak néhány neki tulajdonított fogra.

A besorolása sokáig vitatott volt. Kezdetben a Megalosauria nevű szemétkosár taxonba került, majd innen a Spinosauria félékhez a hátán lévő vitorla miatt. Ez a feltételezés egészen 1980-ig fennmaradt. Mostanában két elmélet tartja magát. Egy részt, hogy talán egy allosauridea volt, a másik szerint pedig talán a Gigantosaurus rokona.

 Az acrocanthosauruszok nyakától és a farka tövéig egy tövissor húzódik. Valószínűleg az állatok közötti kommunikációban vagy a tápanyagok tárolásában volt szerepe.

Acrocanthosaurus skeleton (1).jpg

A másik érdekes dolog az állat mellső lábai. Ezeket a végtagokat képes volt 109 fokban elfordítani, de képes volt az ujjait is hátrafeszíteni. Ez a képesség a későbbi Terapodákból kiveszett.

Valószínűleg ezzel tartotta a prédáját, és belemélyesztette az ujjain lévő karmokat. Ha a zsákmány mocorgott, és próbált menekülni, azzal csak azt érte el, hogy a karmok még mélyebbre hatolnak benne. A másik érdekes dolog, az agyuk.

 

 

 

 

 

 

 

Inkább egy ma élő krokodiléra emlékeztett, mint egy madáréra. A szagló gumói megnövekedtek, így kiderült, hogy a szaglása jó volt. 

 Az Acrocanthosaurus a korai kréta időszakban élt 125-112 millió évvel ezelőtt. Egy hatalmas beltenger osztotta ketté Észak-Amerikát Akkoriban a mai Texas és Oklahoma vidéke egy partvidék volt, ezen a területen élt az acrocanthosaurus. A leggyakoribb zsákmánya valószínűleg a tenontosaurus , paluxysaurus és a sauroposeidon volt. Ő volt a környezetének a csúcsragadozója, vetélytársa nem volt. A környéken csak a három méter hosszú Deinonychus vadászott, de az Acrocanthosaurus csupán ő volt a kisfiú, akinek az idősebbek elvették a tízóraiját.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://worldofdinosaurs.blog.hu/api/trackback/id/tr313295457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása